SKÖRDETIDSKAFFE nr 1
RUANDA
Muzo Intango
Skördetidskaffe nr 1 RUANDA Muzo Intango
Smakbeskrivning: Smultron, kola och körsbär
Vi har skaffat kaffet via brokern 32cup och kaffet anlände till vårt rosteri strax före julen 2019 som en färsk gåva från Ruandas skördesäsong. Kaffet är ett mästerprov av Muzo Cooperative som år 2014 vann tävlingen Cup of Exellence.
I processeringen av kaffet har man använt den innovativa anaeroba fermenteringsmetoden i ett ruandiskt Intango lerkärl som traditionellt brukats för ruandiskt seremoniöl. Här har Rusatira Emmanuel, som leder Muzo Cooperative och svarat för produktutvecklingen, respekterat anrika ruandiska traditioner genom att använda dem vid modern kaffeprocessering. Fermenteringen tar c 18-36 timmar, varefter kaffet torkas i 33 till 40 dagar, beroende på väderleken.
Rusatiras mission är att engagera kvinnor, äldre odlare och unga i början av sin karriär som kaffeodlare genom att erbjuda dem stöd och skolning som hjälper dem att positivt påverka sin egen livssituation och de möjligheter som framtiden hämtar med sig. Muzo Central Washing Station (CWS) stöder odlarna genom att erbjuda verktyg, undervisa i hållbara jordbruksmetoder samt förbättra vattenförsörjningen i området.
Under skördetid plockas kaffet för hand, Muzo Cooperative satsar på kvalitet i plockandet och sorteringen står för mer än 70% av arbetstiden under säsongen. I Ruanda har kaffeodlarna i allmänhet relativt små jordlotter med kring 250 kaffeträd. Man idkar växelbruk med majs och potatis, men kaffet står för den största delen av odlarens inkomster.
Ursprung: Gakenkedistriktet, Norra Provinsen
Sort: Red Bourbon
Process: Anaerobic Natural
Växthöjd: 1570-2200 meter
Rostningsgrad: ljus 1/5